Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Transzdiszciplináris Kutatások Intézete - EIT Health RIS Hub

,,Creating exceptional values through connections"

Célok

Az Ezüst Gazdaság (az idősek igényeire épülő gazdasági tevékenység) növekedési kilátásai folyamatosan erősödnek. Az ágazatban rejlő kimagasló multiplikátor hatás pedig a kapcsolódó ágazatok számára is kitűnő lehetőséget teremt, kiváltképp az olyan turisztikai és rurális területekkel rendelkező területen, mint a Dél-Dunántúli régió.

Projektünk célja az idősödő társadalom felől érkező igények és a gazdasági ágazatok és szereplők termelési, szolgáltatási kapacitását és potenciálját felmérve alapot adni, és lehetséges irányokat mutatni az Ezüst Gazdaság Dél-Dunántúli regionális fejlesztéséhez.

Magas szintű prevenciós és rehabilitációs szolgáltatásokkal a magyar és külföldről érkező állampolgárokat, egészségügyi termék- és szolgáltatásfejlesztéssekkel, valamint építőipari beruházási lehetőségekkel pedig a vállalkozókat és befektetőket csábítjuk régiónkba.

A hosszú távú cél elérése érdekében az egészségügyi intézmények hatékonyabbá és piacközpontúbbá tételén keresztül egy kétszintű programot valósítunk meg, közösséget formálunk az idősek számára, valamint megalapítunk egy több érdekelt felet és döntéshozókat tömörítő hálózatot.

Az Ezüst Gazdaság regionális tervének kialakításához a konzorciumot a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Transzdiszciplináris Kutatások Intézete (ITD), a Pécsi Egészségipari Innovációs Központ (PEIK), valamint a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) alapította meg.

Az Ezüst Gazdaságban rejlő óriási potenciált jól mutatják azok az előrejelzések, melyek szerint 2025-re várhatóan 222 millió „ezüstkorú” lakója lesz Európának, mely 43%-a lesz az össznépességnek, és ez várhatóan 57 trillió euró költést valósít meg, ami az európai GDP 31%-a.  A 65 év feletti (inaktív) korosztály az átlagos nettó vagyonértékhez képest nagyságrendileg 75 százalékkal magasabb értékű vagyonnal rendelkezik. Az Ezüst Gazdaság nem utolsó sorban 88 millió munkahelyet tart majd fenn 2025-re.

Ezen, a külföldi és magyar 55 év feletti korosztály igényeire épülő gazdaságfejlesztési koncepció igen nagy lehetőséget kínál számos ágazatoknak, többek között: 

  • Egészségipar – a magán és állami egészségügyi ellátórendszer fejlesztése, kapacitásbővítése, egészségügyi innováció, egészségbiztosítási rendszer fejlesztése. 
  • Szolgáltató szektor – fizikai és szellemi rekreációs szolgáltatások, személyszállítás, banki szolgáltatások, telekommunikációs szolgáltatások, az Ezüst Gazdaságban dolgozók részére nyújtott szolgáltatások. 
  • Turizmus – vendéglátás – egészség és wellness, ökoturizmus, gasztronómiai turizmus fejlesztése révén. 
  • Építőipar – ingatlanépítés, ingatlanfelújítás mind magán, mind vállalkozási célú ingatlanok tekintetében, alacsony energiaigényű, smart – home technológiák, épített örökség védelem. 
  • Kutatás – fejlesztés, oktatás – direkt a célpiac számára fejlesztett termékek és szolgáltatások, valamint az Ezüst Gazdaságban dolgozó munkavállalók részére fejlesztett termékek, szolgáltatások, képzések.